...hållbarhet

...och hur jag väljer att jobba med det

 

Hållbarhet är ju ett ord som man hör dagligen i sitt vardagsliv, och jag kan ibland tycka att det ger en känsla av nolltolerans och misslyckande. Kanske är detta bara min egen uppfattning som bottnar i min egen känsla av att kunna göra mer. Men jag vill öppna upp för hållbarheten, och uppmuntra till att även de små besluten gör skillnad, även om det kanske inte känns så. 

 

Jag har några olika sätt att jobba med hållbarhet på. Dels det uppenbara. Jag menar, mina kläder är handsydda efter beställning. Nog är de mer hållbara än att köpa ett massproducerat plagg där var plagg som köps har en tvilling som ligger på en strand och skräpar någonstans. (Jag vill här bara lägga in en lite kommentar om att jag verkligen inte dömer någon. Föredrar du att köpa plagg i butik. Gör det! You do you! <3). Jag har näst intill inget svinn i min produktion, och jag letar hela tiden efter sätt att ta tillvara på de minsta bitarna som blir över. Okej, här har vi den uppenbara biten.

 

Del nr 2, som också den är ganska uppenbar; jag har börjat inkorporera återbrukat tyg mer och mer i min  verksamhet. Återbrukat tyg är alltså tyg som använts till något annat tidigare. Lakan och påslakan är ett bra exempel på tygprodukter som lämpar sig utmärkt till att sy nya kläder av! Speciellt de modeller jag jobbar med, då de nästan uteslutande är sydda av vävda tyger. 

Har man tur kan man hitta gamla mjuka linnelakan, härliga mönstrade påslakan eller kanske en duk med invävt mönster! Dessa skatter har stora potential att bli nya unika plagg. För du, om du beställer ett plagg av återbrukat tyg kommer det ju nästan garanterat att vara helt unikt, och hur fräckt är inte det!?

 

Okej, det var de uppenbara bitarna. Nu till den sista delen av hållbarhet, som inte har så mycket med själva produktionen att göra, utan mer med valet av modeller. Jag lägger nämligen mycket tid på att hitta modeller som ska kunna användas länge. Här pratar jag mest om plaggen till barn, då vi vuxna ju oftast kan ha plagg längre än barn. För mig har det varit viktigt att plaggen ska kunna gå att användas över flera storlekar. (Observera här att detta inte gäller riktigt alla modeller. Vissa har helt enkelt bara varit så fina att jag inte kunnat motstå dem :P).

Detta görs möjligt genom användningen av t.ex knappresår (guds gåva, eller vad!?), vilket gör det möjligt att reglera midjemåttet på plagg allteftersom barnet växer. Detta i kombination med till exempel ett lite vidare byxben och kanske även hängslen gör att plagget inte behöver läggas undan bara för att barnen växt några centimeter. Plagg med lite lösare passform är också mer tillåtande under en längre tid. Kanske kan den lite vidare klänningen användas som en topp om några år?

 

Om du orkat läsa hela vägen hit, vill jag verkligen tacka dig! Tack för att du gav mig några minuter av ditt liv för att förklara min vision. Ja, det blev en lite längre uppsats än tänkt, men så är det när man verkligen brinner för något, eller hur? Men nu vet du hur det ligger till. Och jag hoppas att mitt företag finns med någonstans i ditt bakhuvud om diskussionen om hållbarhet, eller kanske bara snygga kläder, någon gång kommer upp. Ploppar det upp några frågor eller funderingar, nu när du läst denna text? Snälla, dela med dig! Du når mig enkast via kontaktformuläret här på sidan, ett mail till info@solumi.se eller via DM på instagram (@solumi.se). Jag älskar att få input!

Nähäpp, nu ska du få gå vidare med ditt liv! Tack igen för denna stund <3

Kram, Jennifer

  • Färgval

    Färgval

    Här ser du alla de färgval som finns tillgängliga. Jag väljer ut några färger som ligger i säsong som ligger som standardval i alla plagg i webbshopen. Men hela färgspektrat...

    Färgval

    Här ser du alla de färgval som finns tillgängliga. Jag väljer ut några färger som ligger i säsong som ligger som standardval i alla plagg i webbshopen. Men hela färgspektrat...